Vilax AB | Historien
Vilax AB Tillverkar kvalitetsmöbler för hand i egen fabrik i Staffanstorp. Vår tillverkning består av restaurangsoffor, cafésoffor, exklusiva sängar, fåtöljer och andra stoppade möbler av hög kvalitet till restauranger och annan offentlig miljö. Vi tillverkar ofta specialdesignade soffor på uppdrag av arkitekter och inredare.
Restaurangsoffor, Cafésoffor, Soffor till restauranger, Vilax AB, Designmöbler, Arkitektritat, Designmöbler, Specialtillverkad soffa, Sängar, Hästens sängar, Specialtillverkade möbler, Svensktillverkat, Made in Sweden, Hantverk, Handtillverkad, Spiralkärna, Handflätad
268
page,page-id-268,page-template-default,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-1.6,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.4,vc_responsive
 

Historien

HANDTILLVERKAT OCH SVENSK KVALITET SEDAN 1949

Vilax grundades 1949 av Gunnar och Einar Persson. Företaget ägs och drivs idag av andra och tredje generationen Gudrun och Gunnar Persson. Verksamheten var från början en tapetserarverkstad som tidigt kompletterades med eget snickeri.

 

Hantverkskunnandet och erfarenheterna från den verksamheten gjorde att man relativt snart även kom att tillverka spiralmadrasser.

Under många år tillverkade Vilax sitt- och ryggkuddar till de flesta möbelfabriker i Sverige. När polyetern började användas i allt större omfattning övergick man till specialdesignande soffor för restauranger, hotell och nattklubbar. Soffor med den handflätade spiralkärnan är fortfarande en stor produkt.

Sängar, soffor och möbler har under mer än 50 år utvecklats av Vilax. Vår erfarenhet och vårt kunnande gör att vi levererar sängar till Kungliga slottet sedan mer än trettio år. Vi använder enbart de bästa komponenter och material. Våra sängar byggs för hand.

 

MILSTOLPAR I VILAX HISTORIA

 

1949 Gunnar och Einar Persson grundar Vilax som då har namnet ”Vilax Bröderna Persson Madrassfabrik Malmö”.

 

Br_Persson_historia_525x225

 

1952 Vilax blir aktiebolag och Vilax logotyp, som används än idag, skapas.

 

1950- till 1970-talet  Vilax är underleverantör av spiralkärnor till så gott som alla möbeltillverkade i Sverige.

1963 Gunnar och Gudrun Persson övertar verksamheten.

1970-talet Vilax levererar den första av flera sängar till Kungliga Slottet.

 

1971-1973 Vilax bygger egen fabrik och lager i Staffanstorp där Vilax finns än idag.

 

Vilax_1973_525x225

 

1993 Gudrun och Gunnars son, Bo, tar över som VD för Vilax.

 

2003 Gudrun och Gunnars sonson, Björn, tar över som VD för Vilax.

 

2006 28 september Vilax sätter världsrekord i att bygga världens längsta soffa på Malmömässan och hamnar i Guiness Rekordbok.

 

Världsrekord_525x225

 

2013 USAs president Barack Obama sover i en Vilax-säng på Hotel Lydmar i Stockholm.

 

2014 Vilax firar 65 år genom att återlansera några av företagets, genom tiderna, populäraste produkter.